Föredrag om 3D printning på Campus tisdagen 2014-10-21 kl. 18

3D-printning är det en teknisk revolution eller en fluga?
Välkommen till ett föredrag om Additive Manufacturing. Ämnet belyses från några olika perspektiv. Med tanke på arrangören utlovas en djupdykning i den teknologi som gör Digital Metal unikt. Föredraget hålls av Bo-Göran Andersson, Teknisk Chef på Digital Metal ett dotterbolag till Höganäs AB.

Beskrivning:
Friformsframställning, (FFF), är en tillverkningsteknik där föremål byggs upp skikt för skikt direkt från CAD-data, datortomograf eller 3D-modeller. Vanliga engelska benämningar är 3D printing, free form fabrication, layer manufacturing och rapid prototyping. En anordning för friformsframställning kallas ofta 3D-skrivare. En förhållandevis enkel och vanlig metod är att extrudera plast i lager på lager och det kan därför grovt liknas vid tekniken hos en bläckstråleskrivare. Tekniken används både för att snabbt tillverka delar till en modell eller prototyp, och i produktion.
Det finns flera tekniker beroende på egenskapar som är önskvärda, de vanligaste är FDM och Polyjet. FDM bygger upp lager på lager av tunna trådar av termoplast. Det blir en hållfast produkt med något sämre yta. Polyjet lägger istället ut ett lager härdplast som härdas med UV-ljus, går väldigt snabbt och ger fin yta. Vid utskrift används stödmaterial som sedan tas bort. Om biten ska lackas behöver den oftast slipas innan.
Mer komplexa och professionella lösningar använder metallpulver som t.ex. titan och laser eller elektronstråle med hög precision vilket smälter metallen i mikrometer-tunna skikt, lager på lager, enligt CAD-ritningen på detaljen.
Den första kommersiella maskinen för friformsframställning såldes 1987 i USA. Sedan dess har tekniken haft en stark tillväxt. Det största användningsområdet är för prototyptillverkning i industrin, men många andra applikationsområden är under tillväxt, bland annat medicinska implantat och direkttillverkning av färdigdetaljer. Tekniken lämpar sig bäst för små föremål i små serier med komplexa former.

Plats: Campus sal U202
Parkering finns framför Campus entré. Ingen avgift efter kl 18.00
Tid: 18.00 – 19.00
Programmet är öppet för medlemmar i Tekniska Föreningen och övriga intresserade.
Till detta möte krävs ingen anmälan och ingen avgift tas ut.

Arkiv
Kalender
oktober 2014
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031